Şubat 17, 2006

Zeus mağarası

Zeus mağarası[EXTRACT]

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Bu ansiklopedi maddesinin biçim olarak Vikipedi standartlarına ulaşması için elden geçirilmesi gerekmektedir.

Düzenleme yapıldıktan sonra bu açıklama silinmelidir.


ZEUS MAĞARASI

Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın giriş kapısının sol tarafında, 200 m. İçeride bulunan mağaranın yolu Belediye tarafından düzenlenmiştir. Mağaranın girişi, 20 metre kadar kayrak (kaygan) taşlı patikadan sağlanır. Dilek Milli parkının adından dolayı mağaranın sağında ve solunda bulunan ağaçlara gelenler “Dilek” için bez parçaları bağlamaktadırlar.

Mağaraya girildiğinde, O haşmetli tanrı “Zeus” un yüzünü görür gibi olursunuz. 10 – 15 metre derinliğindeki su adeta burayı bir havuz haline dönüştürmüştür. Mavi – Yeşil renkli su ; dağdan gelen tatlı suyun ve denizden gelen turzlu suyun karışımı ile yavan bir maden suyu haline dönüşmüştür. Kışın yöredeki gençlerin yazında turistlerin yüzme havuzu haline dönüşen mağara muhteşemdir. Kuşadasından safariye çıkan ekiplerin son duragı her zaman zeus magarasıdır . Bütün günün yorğunlunu mağaranın serin sularında yüzerek giderirler..

Göktanrısı Zeus, kardesi Poseidon'u kızdırdığında elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartıp, denizi altüst eden Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır. Dinlenir ve yıkanırdı. Güzelçamlı sakinleri ve yabancı turistler, denizin çok dalgalı olduğu günlerde ve havanın denize elvermediği günlerde tıpkı “Zeus” gibi burada yüzerler, o mitolojik havayı teneffüs ederler.

Zeus Mağarasının meşhur güzellik çamuru

Zeus mağarasının içindeki büyük kayanın dibinden çıkarılan çamuru, tarihten buyana bayanlar yüz lerine sürerek güzelliklerine güzellik katarlar. Yüze sürülen çamur kuruyuncaya kadar beklenir kuruduktan sonra tekrar maranın serin sularında yıkanır. Fakat çamur çok az çıktıgından her yıl sadece yetişen ,çamur bulabilen ancak bu çamuru kullanabiliyor. Ayrıca bu çamuru çıkarmakta ayrı bir marifet, çünki mağaranın serin sularının 4 metre derinliğine kadar yüzerek inmek gerek buna cesaretiniz varsa geç kalmayın ....

GEÇİMSİZ İKİ KARDEŞ TANRININ DİNLENME YERİ

Yunan insanının evren ve tanrı görüşü bize dil yapıtlarıyla aktarıldığı çağlarda doğal güçler olduğu gibi değil , insan biçiminde birer simge olarak canlandırılmaktadır. Olympos tanrılarından Rheia ve Kronos'un çocukları : Hestia, Hades, Poseidon, Zeus, Hera, ve Demeter'dir. Zeus, babası Kronos'a öbür kardeşlerini küstürür.

 Zeus : Tanrıların tanrısı zeus gerçektende göktür. Gök tanrıdır. Gökle ilgili doğal güçlerin hepsini kişilendiren varlıktır. Işık, aydınlık, bulut, gök gürlemesi, şimşek ve yıldırım Zeus'un egemenliği altındadır.

Yağmuru yağdıran, güğü gürleten şimşeği çakıp savuran Zeus'tur.

Poseidon : Olymposlu tanrılar arasında denizi simgeleyen ve denizin mutlak hakimidir. “Denizin efendisi” Kronos öbür çocukları gibi Poseidon'u da doğar doğmaz yutar. Sonra Zeus, anası Rheia'nın yardımıyla kaçırılıp babasına öbür kardeşlerini kusturunca Poseidon'a da deniz egemenliğini verir.

Destanlarda Poseidon'a verilen sıfat “Enosigaios” yani yeri sarsan titretendir. Poseidon elinde tuttuğu üçlü yabayla yalnız dalgaları kabartıp denizin altüst etmekle kalmaz, çepeçevre topraklarını da sarsar. Güçlü bir tanrıdır. Zeus'la boy ölçüşmekten çekinmez. Onun buyruklarına baş eğmekten hoşlanmadığı gibi, öbür tanrılarla birlikte olup tanrılar babasını zincire vurmaya bile kalkmıştır.

Yiğitliğine yiğittir bilirim onu (Zeus'u)

Ama beni küçümsemekte ne oluyor eşitim ben onunla,

Bana zorla baş eğdirecek olan o mu?

Rhea doğurdu zeus'u, beni ölülere hükmeden Hades'i

Dünya üçe bölündü, üçümüzde aldık payımızı,

Kura çekildi, köpüklü deniz düştü bana,

Her zaman orada oturayım diye...

Zeus'a bulutlar arasında engin gök düştü

Ama topraklarda koca Olympos'tan herkesin payı var,

Bu yüzden yaşamak ben Zeus'un keyfince

Gücü varsa, rahat otursun kendi payında, ülkesinde,

Korkutmasın elleriyle, alçak elleriyle koymasın beni.