Şubat 17, 2006

You will never walk alone

You will never walk alone[EXTRACT]

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search

You will never walk alone (ingilizce, asla yanlız yürümeyeceksin) aslında bir kilise ilahisi olmasına rağmen, İngiliz Liverpool takımı taraftarları ile özdeşleşmiştir.

Bu şarkının Liverpool marşı haline gelmesinde, takımın yaşadığı Heysel ve Hillsborough facialarının da büyük önemi bulunmaktadır. 1963-1964 sezonu boyunca Dj Stuart Bateman maç başlamadan önce Anfield’da haftanın ilk 10 listesindeki şarkıları çaldı. 10 Kasım 1963'te you'll never walk alone listelere 18 numaradan girdi. Bir sonraki hafta yedinciliğe yükseldi ve bu sayede Stuart Bateman’ın çaldıkları içinde yer alıp, Anfield’da ilk kez hoparlörlerden yükseldi. bunun son olmayacağı da kısa sürede ortaya çıktı. 31 Kasım’da şarkı listede ilk sırayı aldı ve böylece The Pacemakers kariyerinin ilk 3 şarkısıyla birden listelerde 1. olan ilk İngiliz grup olmuş oldu.

Liverpool taraftarları "You will never walk alone" şarkısını söylerlerken
Enlarge
Liverpool taraftarları "You will never walk alone" şarkısını söylerlerken

Bu sırada Kop’taki taraftarlar şarkıyı kalplerine kazımaya başlamıştı. "Şarkı 1. sıraya yükselince biz de takımlar sahaya çıkarken onu söylemeye başladık" diye anlatıyor Cartwright. "Şarkı, staddaki atmosefere çok uyuyordu. Bir süre sonra şarkı çalmadığında ‘şarkımız nerede?’ deyip, ardından kendimiz söylemeye başlamıştık." zaten bir süre sonra da şarkı her maç öncesi stadda çalmaya başladı.

Diğer takımların taraftarları için, tek bir şarkının bu kadar çok şey ifade etmesini anlamak zor olabilir. Fakat unutulmamalı ki, bu şarkı takımın 1963-1964'te 17 yıl aradan sonra kazandığı şampiyonluğa tanık olmakla kalmadı, kulübün Heysel ve Hillsborough facialarının ardından yaşadığı en karanlık günleri ve en sonunda Anfield için kutsal adam olan Bill Shankly ile yaşanan müthiş başarıları da gördü. Liverpool taraftarları tarafından da sık sık hatırlatıldığı üzere, you'll never walk alone, kulübün tarihinin ve kimliğinin ayrılmaz bir parçası.

Bu şarkının sözleri ise şöyledir

İngilizce: When you walk through a storm Hold your head up high And don't be afraid of the dark At the end of a storm is a golden sky And the sweet silver song of a lark Walk on through the wind Walk on through the rain Tho' your dreams be tossed and blown Walk on, walk on With hope in your heart And you'll never walk alone You'll never, walk alone

Türkçe: Fırtınada yürürken başını hep dik tut Ve karanlıktan sakın korkma Çünkü sonunda altın rengi bir gökyüzü Ve mutluluğun gümüşten şarkısını bulacaksın Hayallerin sarsılsa da, alt üst olsa da Rüzgarda, yürümeye devam et Yağmurda, yürümeye devam et Kalbinde umutla, yürümeye devam et Ve bil ki, hiçbir zaman yalnız yürümeyeceksin Asla ama asla yalnız yürümeyeceksin