Şubat 22, 2006

WYSIWYG

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search

WYSIWY, İngilizcede "What You See Is What You Get" teriminin başharflerinden oluşan bir bilgisayar terimidir. Türkçesi tam olarak oturmasa da, Ne görüyorsanız onu alırsınız denebilir. Yani ekranda görülene çok benzer bir çıktı alabileceğiniz ortamları tanımlar.

Kelime işlemci (word processor) ve yazı değiştiriciler (editör) kategorisinde kullanılmaktadır. Terim, uygulamalardan ziyade, bu amaçla kullanılan arabirimlerin özelliğidir.

Bir WYSIWYG aracını diğer uygulamalardan ayıran en önemli özellik, yeni yaratılan veya değiştirilen bir bilgisayar nesnesinin sonlandırılmış halinin (önizlemesinin) gerçek veya gerçeğe yakın zamanlı olarak gösterebilmesidir. Yazı editörleri arasında, bu farklılık sayesine WYSIWYG editörleri daha çok tercih edilmektedir.

WYSIWYG tanımında göz önüne alınması gereken bir diğer nokta, aslında hiçbir editörün gerçek anlamda birebir önizleme yapmadığı fakat bu terimin bilgisayar terminolojisine bu şekilde yerleştiğidir. Örneğin bir WYSIWYG yazı editörü genelde tüm değiştiricilerde olduğu gibi bit atamalı olarak haritalanmış (bit-map veya bitmap) fontlar kullanmaktadır. Bu durumda aslında bilgisayar ekranında görülen orijinal dosya ile bu dosyadan kağıda basılacak olan doküman arasında gözle hissedilir bir farka yol açmaktadır; zira standart bir lazer yazıcı ortalama 300 dpi çözünürlüğünde iken, iyi bir bilgisayar ekranının çözünürlüğü 100 dpi civarındadır.