Şubat 22, 2006

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Bu ansiklopedi maddesinin biçim olarak Vikipedi standartlarına ulaşması için elden geçirilmesi gerekmektedir.

Düzenleme yapıldıktan sonra bu açıklama silinmelidir.


YAMALAR

Bilgisayarlarımızdaki en büyük güvenlik sorunlarından birisi de yazılım açıklarıdır. Yazılımlarda var olan açıkları kullanan kötü niyetli kişiler, bilgisayarlarınızda istedikleri kodları(program parçacıkları) (activex) çalıştırabilirler. Çalıştırılan bu kodlar sayesinde bilgisayarınızda kapılar açıp bilgilerinizi öğrenebilirler, donanımlarınızda hata oluşturup bilgisayarınızın yapısını bozabilirler. İstedikleri programlarda hata oluşturabilirler ve verilerinizin içeriklerini değiştirebilirler. Yani kısacası bilgisayarınızda her şeyi bozabilirler.

Peki bu yazılım açıklarını nasıl kapatacağız. Biz yazılımları kendimiz onaramayız bu yüzden tek yapabileceğimiz yazılım firmamızın açıkları kötü niyetli insanlardan önce bulup, bunu gidermek için yama (patch) yayınlamalarıdır. Bu sayede programımızdaki açıklar bir tehdit olmaktan çıkar.

Peki hangi programlar güvenlidir? Bu sorunun cevabı basittir. Her programda açık vardır ve olmaya devam edecektir. Bizim için önemli olan şey ise açıkların üreticiler tarafından kısa sürede tespit edilmesi ve bunları giderici programların yani yamaların hızlı bir şekilde yayınlanmasıdır. Bunu da açık kaynak kodlu yazılımlar çok hızlı bir şekilde yapmaktadır.

Programlarınızın yamalarını takip edin ve yükleyin. Varsa “Update” veya “live update” kısımlarını aktif edin. Ve mutlaka lisanslı programlar kullanın. Unutmayın ki açık kaynak kodlu yazılımlarda (GNU) lisans için ücret ödemenize gerek yoktur.

Yamanın Tanımı

Programlarda oluşan bir hatayı yada programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır.

-F.Mustafa Akalp-~26~01~2006~ http://www.fma.diyari.com