Şubat 21, 2006

Yeşil çay

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search

Yeşil çay da siyah çay da aynı bitkinin (Camellia sinensis) yapraklarından yapılmaktadırlar. Siyah çay, yaprakların yavaş yavaş kurutulmasıyla elde edilirken, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz hemen kavrulup hızlı bir şekilde kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

Yeşil çayda da siyah çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki daha düşük orandadır. Yine, siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır; ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.

Yeşil çayın faydaları

  • Diş çürüklerine sebep olan bakterileri öldürerek çürükleri önler.
  • İçeriğindeki kateşin maddesi nedeni ile kolesterolü düşürür.
  • Antioksidan özellikleri vardır.Bu özelliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabilmektedir. İspanya’daki Murcia Üniversitesi ve İngiltere’deki Norwich Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırmalar, yeşil çayda bulunan ‘polipenol EGCG’ maddesinden üretilecek olan ilaçlarla, çeşitli kanser hastalıklarının tedavisinin gerçekleştirilebileceğini ortaya koymuştur.