Şubat 21, 2006

Yedikuyu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde ilçe ve ilçe merkezidir. Yedikuyu (Lenino / Lenine / Lenin / Leninsky / Seven Kolodizey) ilçesi Kırım'ın en uzak ve en fakir ilçesidir. Doğu Kırım öncelikli kalkınma bölgesi içinde yer almaktadır.

İdari Merkezler

Kasabalar

Yedikuyu (Lenino / Lenine / Lenin / Leninsky / Seven Kolodizey), Şçelkino

Köyler

Acibay (Novootradnoe), Acibesir (Prisadovoe), Agibeli (Lugovoe), Akkoz (Gornostaevka), Akmanay (Kamenskoe), Akmonay (Petrovo), Aktas (Pravdino), Alibay (Uvarovo), Arabat (Solyanoye / Soljanoe), Argin Topeçik (Romanovo), Arma Eli (Batalnoe), Baksi (Glazovka), Baskirgiz (Yarkoe), Beskurtka (Ivanovka), Bulganak (Bondarenkovo), Cantora (Lvovo), Caparyurt (Oktyabrskoe), Carcava (Voshod), Cavtöbe (Vulkanovka), Cilkecieli (Ptaskino), Çaltemir (Juravlevka), Çepar Berdı (Bezvodnoe), Çegene (Zolotoe), Çokrak / Çokul (Vinogradnoe), Çongelek (Kostirino), Çurbas (Priozernoe), Davuteli (Marfovka), Deresalin (Çistopole), Hartjibiyev (Storojevoe), Kara Saitjeut (Sazonovka), Kazantip (Mısovoe), Kenegez (Krasnogorka), Kitay (Libknehtovka), Kiten (Semenovka), Kiyat (Brannoe Pole), Kizavul (Yakovenkovo), Kizil Kut (Azovskoe), Kocalar (Korolevo), Kol Alçin (Zayçinskoe), Kop-Kipçak (Voykovo), Kop-Takil (Zavetnoe), Mama (Kurortnoe), Meskeçi (Pesoçnoe), Minareli Siban (Erofeyevo), Nasir (Naberojnoe), Obekçi Karsan (Nizovoe), Oçka Baylar (Zvezdnoe), Oguz Tobe (Krasnoarmeyskoe), Ortaeli (Ogonki), Oysul (Astanino / Kamışinka), Palopon (Belinskoe), Seyhasan (Vaznikovo), Tasalçin (Krasnopole), Taşlı Yar (Stantsionnoe / Zelenıy Yar), Tayguç (Dorosenkovo), Tobeçik (Çeladinovo), Uzun Ayak (Sirokoe), Yanis-Takil (Zavetnoe).

2.900 km2 yüzölçümüne sahip, 76.000 nüfuslu, 68 köyü ve 2 kasabası olan bir ilçedir. 13.000 nüfuslu Şçelkino kasabası da bu ilçededir.

Arabat Türk kalesi

Azak denizi kıyısında, Arabat (Solyanoye / Soljanoe)'ta 1703 yılında kurulmuş bir Türk kalesidir. Şu anda yıkıntı haldedir.

Şçelkino

Azak denizi kıyısında Kazantip burnunda Yedikuyu ilçe sınırları içinde inşaatı daha sonraları durdurulmuş dev atom reaktörüne sahip bir kasabadır. Reaktörde çalışanlar için oluşturulmuş bir yerleşimdir. İnşaat durduktan sonra kasaba terkedilmiştir. Şu anda bir sahil kasabası olarak gelişmeye çalışmaktadır. Bölgenin denizi dalgalı ve havası rüzgarlı olduğundan, dalga sörfü, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü gibi spor dalları için ideal bir yerdir. Yaz mevsiminde Rusya ve Ukrayna'dan gelen gençler iki haftalığına buraya gelip, çılgın bir plaj festivali geçirmektedirler. Kasabanın nüfusu şu anda 13.000'dir. Kasabanın Şelkino, Shelkino, Shcholkine, Şçolkine, Sçolkine, Shchelkino, Schelkino, Sçelkino gibi söylenişleri vardır.

Kaynak

- Vatan KIRIM