Şubat 21, 2006

Yavuz Tatış

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Anadolu Medeniyetlerinden Kültür Yansımaları (kaynak ve izin: Yavuz Tatış).
Enlarge
Anadolu Medeniyetlerinden Kültür Yansımaları (kaynak ve izin: Yavuz Tatış).

Nuri Yavuz Tatış Türkiye'nin en zengin tarihi eser özel koleksiyonlarından birini oluşturmuş İzmirli bir iş adamıdır.

1947 yılında İzmir'de doğmuştur. Babası İzmir Özel Türk Koleji'nin kurucusu Bahattin Tatış'tır. İlkokulu Gazi ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulları, ortaokul ve lise öğrenimini Özel Türk Koleji’nde, yüksek öğrenimini A.B.D.'de West Virginia Üniversitesi İş İdaresi Bölümü ve Türkiye'de İktisadi ve Ticari Bilimler Özel Yüksek Okulu’nda tamamlamıştır. Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’de ilk kez açtığı tercüman ve rehberlik kursunu başarı ile bitirdikten sonra Türkiye'nin ilk kayıtlı rehberlerinden biri olmuş, aynı yıl Turizm Bakanlığı tarafından yurt dışında özel olarak davet edilen konuklara yurt içi gezilerde mihmandar olarak eşlik etmiştir. Meslekî yaşamını 1959 yılında kurulan Ta-Gül İthalat ve İhracat Şirketi’nin yöneticisi olarak sürdürmektedir.

Arkeolojiye olan özel ilgisi nedeniyle 1993 yılında tarihi eser koleksiyonculuğuna başlamış ve aradan geçen yıllarda Türkiye'nin en zengin tarihi eser özel koleksiyonlarından birini oluşturmuştur. Koleksiyonunun bazı parçalarını 2004 yılı içinde "Anadolu Medeniyetlerinden Kültür Yansımaları" başlıklı, kalitesi emsal teşkil edecek bir yayınla kitaplaştırmıştır. Halen bu kitabın daha da yüksek evsafta ve İngilizce olarak hazırlanan versiyonu üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalarıyla tarihi eserlerin muhafazasında özel koleksiyoncuların dünyanın pek çok ülkesinde kabul edilmiş rolünün Türkiye ortamına da yansıtılmasını amaçlamakta, ülkemizin diğer özel koleksiyoncularının koleksiyonlarını kamuoyu dikkatine benzer şekilde sunması yolunda bir örnek teşkil etmeyi hedeflemektedir.

İzmir’de ikamet eden ve iş hayatı ve koleksiyonculuk çalışmalarına devam eden Yavuz Tatış, Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü’nde de yüksek lisans yapmaktadır.