Şubat 22, 2006

Yaban tavşanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Yaban tavşanı
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia
Filum: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Lagomorpha
Familya: Leporidae - Tavşangiller
Cins: Lepus
Bilimsel Adı

Lepus europaeus

Boyu 70 cm.e varabilen ve kısa mesafede çok hızlı koşabilen bir otçul memeli türü. Ağırlığı 2-7 kg. arasında değişir. 10 cm. kadar bir kuyruğu olur. Türkiye’deki yabani tavşanlar, Avrupa’dakilerden biraz daha küçüktür. Kulakları çoğu kez arka ayakları kadar, bazen daha uzundur. Kulaklarını etrafa çevirebilirler. Yılda iki kez kıl değiştirirler. Yazın kahverengi ya da kahverengimsi gri, kışın daha açık ya da beyaz olurlar. Ortalama ömürleri 10 yıl kadardır.

Otluk, ormanlık ve açık arazilik yerlerde, bataklık çevrelerinde ve 1500 m.’ye kadar dağlarda yaşarlar. Küçük toprak oyukları ve çalıların altına yerleşirler. Orta ve (İber Yarımadası hariç) Güney Avrupa’dan, Çin’e kadar görülebilen yaban tavşanları, Türkiye’nin her bölgesinde boldur.

Ancak kısa aralıklarla (ve gözleri açık olarak) uyurlar. Yabani tavşanlar genelde yalnız yaşamakla birlikte hemcinslerine karşı hoşgörülü davranırlar. Sürekli kullandıkları patikaları yanak ve anal bölgelerindeki salgıbezlerini kullanarak işaretlerler. Yazın yeşil bitkiler, mantarlar, meyveler, kışın ağaç kabukları ve kuru bitkileri yerler. Yılda birkaç kere (genelde 2), 2-6 yavru doğururlar. Yavrular gözleri açık doğar ve bir kaç saat içinde koşmaya başlar. Doğumdan önce birkez daha çiftleşen dişilerde, üst üste gebelik görülür. Erkekler, dişiler için kavga ederler. Bu kavga yumruklaşmayı andırır.

Yaban tavşanları, postları ve etleri için avlanırlar. Türkiye’de avı sezonluk olarak serbesttir. Kırmızı listede soyları tehlikede olmayan hayvanların yer aldığı ‘’’nt’’’ statüsündedir. Ancak sayıları azalmaktadır.