Şubat 23, 2006

Wilhelm Reich

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search

1897 -- Wilhelm Reich 24 Mart'ta Dobzau/Galiçya'da dünyaya gelir. Babasi Leon Reich, annesi Cecilia Reich (kizlik soyadi: Roniger) dir. Anne baba, asimile olmus, ancak hristiyanliga geçmemis yahudilerdendir. Jurinetz/Bukowina'da topraklari vardir.

Resim:Wilhelm Reich 0.jpg
Dr. Wilhelm Reich

1900 -- Reich'in erkek kardesi Robert dogar. Freud'un "Rüyalarin Yorumu" yayimlanir.

1905 -- Freud'un "Cinsel Kuram Üzerine Üç Inceleme"si yayimlanir.

1909 -- Reich'in annesi intihar eder. Reich Czernowitz'de liseye gider. (Daha önce özel hocalardan ders almistir).

1914 -- Reich'in babasi veremden ölür. Reich çiftligin idaresini üzerine alir.

1915 -- Liseyi bitirir; cepheye gider.

1918 -- 1918/19 Kis sömestresinde, Viyana'da üniversite ögrenimine baslar.

1919 -- Ögrencilerin özel olarak düzenledikleri "Cinselbilim Topluçalismasi"; ruhçözümlemesi yöntemiyle ilk hastasina bakar.

1920 -- Viyana Ruhçözümlemesi Dernegi'ne girer.

1921 -- Dürtü enerji üzeri, Viyana Ruhçözümlemesi Dernegi'nde bir konusma yapar. Freud'un "Haz Ilkesinin Ötesi" yayinlanir. Reich Annie Pink (dog. 1902) ile evlenir. Annie Pink de tib okumakta ve ruhçözümlemesiyle ilgilenmektidir.

1922 -- Üniversiteyi bitirir; tib doktoru olur. Yoksullar için Viyana Ruhçözümlemesi Bakimevinde, ayrica Viyana Ruhçözümsel Sagaltim Topluçalismasinda çalismaya baslar. (Her ikisi de yeni kurulmustur).

1924 -- Reich topluçalismasinin baskani olur. Kizi Eva dogar. Ruhsal hastaliklarin toplumsal nedenleriyle ugrasmaya baslar.

1926 -- Kardesi Robert vereme yakalanir ve ölür. Sinir sisteminin islevsel dogasini, mekanist tasarimlar karsisinda savunan ilk basarili girisim olan, Friedrich Kraus'un, "Derinlik Kisisi" üzerine kitabi yayinlanir. (Bak. Dipnot 262).

1927 -- Subat: Reich'da verem olur ve birkaç ay Davos'ta bir sanatoryumda kalir. Bedensel Bosalmanin Islevi yayimlanir. 15 Temmuzda kendiliginden gelisen ve hemen bastirilan halk ayaklanmisinin da etkisiyle, Kommunist Partisine girer; Sosyalist Parti üyeligi de sürmektedir. Yaz: Marks'in Kapital'ini okur. Eylül: Kisilik Çözümlemesi Teknigi Üzerine yayimlanir.

1928 -- Kizi Lore dogar. (Pek etkin olmayan ) KP'nin eylemlerine katilir.

1929 -- Ocak: Sosyalist Cinsel Danisma ve Cinsel Arastirma Toplulugu kurulur. Viyana'da danisma merkezleri açilir. Diyalektik Maddecilik ve Ruhçözümlemesi yayimlanir. Eylül: Sovyetler Birligine'ne yolculuk eder. 13. Aralik: Reich'in girisimiyle "Devrimci Sosyal Demokrat Isçiler Komitesi"nin kurulus toplantisi düzenlenir.

1930 -- 3 Ocak: Reich'in çikardigi Devrimci Sosyal Demokrat gazetesinin ilk sayisi çikar. Bu yüzden 16 Ocakta SP'den çikarilir. Eylül: Viyana'da Dünya Cinsel Reform Birligi Kongresi yapilir. Berlin'e tasinir.

1931 -- Berlin'de Cinsel Siyaset ("Sexpol") Yayinevini kurar.

1932 -- Alman Komünist Partisi'nin bir yan örgütü olarak, Alman Imparatorlugu Proleter Cinsel Siyaset Dernegi kurulur. Parti, daha bir yil dolmadan örgütü dagitir.

1933 -- Mart basinda Viyana'ya kaçar. Mayistan sonra artik Kopenhagen'da sürgündür, çocuklariyla Viyana'ya giden karisi Annie'den ayrilir. Berlin Devlet Operasi'nin balerinlerinden, komünist Elsa Lindenberg (resmi nikahsiz ) Reich'in ikinci karisi olur. Mart ayinda Kisilik Çözümlemesi, Eylülde de Fasizmin Kitle Ruhu Anlayisi yayimlanir. Danimarka'da sürgündeyken, organizmanin islevi üzerine bütüncül bir tasarima ulasmak için, çesitli bilimlerin elde ettikleri sonuçlari kuramsal olarak biraraya getirir.

Kisilik çözümlemesi, bitkisel sagaltima dogru bir gelisme gosterir. ("Kas zirhi"ni kesfeder).

Alti ay sonra Danimarka'da oturma izni elinden alinir. Yeni bir sürgün bulmak için, Londra, Paris, Zürich, Viyana, Prag'a gider. Insanbilimci Bronislaw Malinowski'yle Londra'da tanisir; arkadas olurlar. (Malinowski'nin Trobriand'lar üzerine çalismalari, Reich'in Cinsel Ahlakin Boygösterisi kuramina temel olur).

Eylül: Yeni sürgün yeri olarak kendine Malmö'yü seçer; böylece København'daki ögrencileri ve çalisma arkadaslarina yakin olacaktir.

1934 -- Haziran: Isveç'teki oturma izni uzatilmaz. Yazi kaçak olarak Danimarka'da geçirir. Agustos sonunda Luzern'de yapilan 13. Uluslararasi Ruhçözümlemesi Kongresinde Reich, Ruhçözümlemesi Dernegi'nden çikarilir. Ekim: Oslo'ya yerlesir. Cinselligin ve kayginin elektrofizyolojisi üzerine deneylere baslar.

1936 -- Laboratuarini kurup, bion deneylerine baslar. Sovyetler Birligi'ndeki gelismeleri elestirdigi Cinsel Devrim kitabi yayimlanir

1937 -- Oslo'da A.S. Neill'le tanisir, arkadas olurlar. Bion deneylerin sonuçlari üzerine yayimlanan ilk haber, aylarca süren bir basin kampanyasini baslatir. Oturma izni yine tehlikeye girmistir. Reich'in bion arastirmasinin bir dali olan, kanser arastirmasi baslar.

1939 -- Agustos sonu: Profesör vizesiyle New York'a göç eder. "New School for Social Research"de ögretim üyeligi yapar. Orada yeniden Malinowski'yle karsilasir. Elsa Lindenberg Norveç'te kalmistir. Aralik sonunda Reich, Ilse Ollendorff (dog.1909) ile evlenir.

1940 -- Atmosferde orgon enerjisini kesfeder. Orgon biriktireciyle deneyler baslar.

1941 -- Ocak/Subat: Einstein'la karsilasma.

1942 --- Bedensel Bosalmanin Islevi ingilizce yayimlanir. Uluslararasi Cinsel Ekonomi ve Orgon Arastirmasi Dergisi kurulur.

1944 -- Oglu Peter dogar.

1946 -- "New Republic"te çikan bir makale Reich'a karsi bir basin kampanyasini baslatir. Bunun üzerine çok geçmeden Basin ve Ecza Idaresi (FDA), Reich'a ve orgon tibçilarina karsi sorusturmalarina baslar. Yaz: Rangeley/Maine yakinlarinda bir yer olan "Orgonon"a tasinir.

1948 -- Kanser yayimlanir.

1950 -- Aralik ortasi: Orgon ile nükleer isima arsindaki iliskiyi arastiran ORANUR -- deneyi baslar.

1952 -- Yaz: Hava durumunu etkileyen bir aygit olan "Cloud Buster"la deneylere baslar.

1953 -- Keyhoe raporunun yayimlanmasiyla, Reich uçan daireler sorunuyla ugrasir.

1954 -- Subat: Reich, FDA'in orgon biriktireçlerinin isletilmesi konusunda sikayeti üzerine, açilan davaya gitmez. Mahkeme tüm orgon biriktireçlerin, Reich'in ve çalisma arkadaslarininin tüm kitaplarini yoketmeyi kararlastirir. Haziran: Ilse Ollendorff Reich'tan ayrilir. Ekim: Hava durumunu etkileme deneyleri yapmak için, Arizona çölünde kesif gezisine çikar.

1956 -- 3-7 Mayis: Mahkemeye hakaret suçundan, Reich'a karsi dava açilir. (1954'de durusmalara gitmemistir). Karar: Reich iki yil hapis cezasina, Reich vakfi 10.000 dolar para cezasina, Reich'in bir çalisma arkadisi, Dr. Silvert de bir yil bir gün hapis cezasina çarptirilirlar. Orgon biriktireçleri ve kitaplar, FDA'in gözetiminde yokedilir.

1957 -- Ocak (temyiz davasi hala sürmektedir): Aurora Karrer (dog. 1924) ile nikahi kiyilir. 12 Mart: Temyizden bir sonuç alinamadigindan, hapse girer. 3 Kasim: Reich ölür.