Şubat 24, 2006

Volvoks

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Volvoks
Volvox aureus
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Chlorophyta
Sınıf: Chlorophyceae
Takım: Volvocales
Familya: Volvocaceae
Cins: Volvox
Cins Sayısı

Volvoks, en iyi bilinen yeşil alg cinsi. Her volvoks binlerce hücrenin sıralanmasıyla oluşur, her biri Chlamydomonas 'a benzeyen biflagelladır, birbirine bağlı ve oyuk kürelerde sıralı şekilde, sonraki ve öncekinden ayrılır. Eşeysiz koloniler, üremeyen, somatik ve otçul hücreler ve üreyen gonidia içerir. Üreme boyuna bölünmeyi sağlar. Eşeyli koloniler ve somatik hücreler, ova veya spermatozoa veya ikisinin karışımını içerir. Koloninin arkasındaki bu hücreler, yeni koloniler üretir, önce flagella ana kolonin içinde gelişir ve sonunda, ana koloni patlayarak yeni kolonileri açığa çıkarır.

Doğal Yeri (Habitat)

Volvoks, havuzlarda, kuyularda, sığ göllerde bulunur. Bulmak için en uygun yer, çok yağmur suyu alan derin havuzlar, lagünler ve kuyulardır. Yaz mevsiminde, yeşil köpüklerin parçası olarak domuzların bulunduğu çamurlarda bulunur.

Nasıl Toplanır ?

Toplama için, sürgüleme bezi veya sürgüleme ipeği kullanılır. 15 cm. alanlık bir parça bez, çay süzgecinin üstüne konulur, bir dakikada 4 litre su dökülür. Bu şekilde, bütün Volvoks yarım saatte bir varil su ile korunmuş olur. Eudorina dahi aynı yöntemle toplanabilir. Pandorina, Gonium, and Chlamydomonas gibi küçük Volvoks ailesi üyeleri bezle tutulmak için çok küçüktür, ama malzeme zenginse, su organizmadan daha hızlı akar ve bir şişede toplanır. Bir çok organizma bu yolla toplanır, hatta bezden geçecek kadar küçük olsalar bile.

Türler

  • Volvox aureus
  • Volvox carteri (V. nagariensis)
  • Volvox globactor
  • Volvox dissipatrix
  • Volvox tertius