Şubat 24, 2006

Vincent van Gogh

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Kendi resmi (1886)
Enlarge
Kendi resmi (1886)

Vincent Willem van Gogh, 30 Mart 1853 ile 29 Temmuz 1890 arasında yaşamış Hollandalı bir ressamdır.

19.yüzyılın yazgısı en trajik sanatçılarından biri olan Van Gogh, içinde sürekli bunaltılar yaşar ve hiçbir işe yaramadığına olan inancı, bir şeyler yapma, bir çıkış bulma isteğidir bunaltılarının nedeni. Acı çeker, mutsuzdur, huzursuzdur ve yalnızdır ama resimleriyle neşe ve sevinç uyandırmak istemiş, acıları sevince, hüzünleri neşeye ve yalnızlığı birlikteliğe döndürmeye çalışmıştır.

Yapıtlarının hepsini (900 resim ile 1100 çizim) akıl hastalığına yakalanıp kendini öldürmeden önceki on yıllık süre içerisinde üretti. Yaşamı süresince hiçbir yapıtını satamayan Van Gogh'un tanınması, ölümünden 11 yıl sonra, 1901'de resimlerinden 71'inin Paris'de sergilenmesiyle başlar.

Bugün Avrupa sanat geçmişinin en önemli ressamlarından biri sayılan Van Gogh'un (Hollandaca söylenişi "fan hoh", ama Türkçe'de "van gog" olarak yaygındır), dışavurumculuk, fauvism ile soyutlama'nın erken dönemleri üzerinde büyük etkisi olmuştur. Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi, onun ve çağdaşlarının yapıtlarını barındırır. Yine Hollanda'daki Otterlo müzesinde de çok sayıda Van Gogh yapıtı vardır.

Van Gogh'un bazı resimleri yeryüzünün en pahalı resimleri arasında yeralırlar. 1987'de "Irisler (Süsenler)" adlı tablosu 53.9 milyon ABD dolarına, 1990'da da "Doktor Gachet'in Portresi" adlı tablosu da o zamana dek görülmemiş 82.5 milyon ABD dolarına satılmıştır.

 "Patates yiyenler", Nuenen, Nisan 1885, yağlı boya - kanvas
Enlarge
"Patates yiyenler", Nuenen, Nisan 1885, yağlı boya - kanvas

Dış bağlantılar

Commons
Wikimedia Commons'ta Vincent van Gogh ile ilgili dosyalar mevcuttur.