Şubat 22, 2006

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jump to: navigation, search
Yahya Dai

1963 yılında Ankara'da doğan Yahya Dai, 1974'te soprano blokflüt ile başlayan müzik hayatına 1981'de alto saksofon ve ilerleyen yıllarda tenor saksofon, soprano saksofon, bariton saksofon, yan flüt ve EWI (elektrik nefesli enstrümanı) ile devam etti.

Ankara'da uzun bir dönem Tuna Ötenel ile birlikte çalıştı. Bilkent Üniversitesi bünyesinde açılan Caz Müziği Bölümü'nün bir yıl öğrencisi oldu ve kısa bir süre Tomasz Szukalski(sax) ile çalışma fırsatı buldu. Kuruluşundan bu güne(1990) Asiaminor ile çalışmalarına devam ediyor. Ali Perret "Acid Trippin", Önder Focan, Janusz Sprot, Alan Ginter ile birçok çalışmalara katıldı. Bir dönem Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nda görev aldı. 1994 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde gerçekleştirilen "Ankara Pop Grubu" ve "Hafif Müzik Konseri" çalışmalarında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın 30 Nisan 1994 tarihli konserine (Pariste bir Amerikalı) misafir sanatçı olarak katıldı. 1999 yılında Lawrence "Butch" Morris'in "Conduction" çalışmalarında yer aldı. Babylon'da düzenlenen performanslara katıldı. 1999 yılı Ekim ayında Berlin "A-TRAIN" caz kulübünde jam sessionlara katıldı. 2000 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ABD'de Mike Mcmullen ile çalıştı. Sacramento ve San Francisco'da jam sessionlara katıldı. 2000 yılı Haziran ayında U.C. Davis'de düzenlenen World Music Fest'te Alper Yılmaz'la beraber yer aldı. 2000 yılı Temmuz ayında 5. Mağusa Festivali'ne Asiaminor ile katıldı. Aşkın Arsunan(Ethno Karma) ve Erdal Kızılçay ile çalışmalarda bulundu. Cahit Berkay'ın "Film Müzikleri" projesine katıldı(2001). 2003 Mayısında Asiaminor ile New York Central Park'ta "Moon & Stars Project" tarafından düzenlenen konserde çaldı.

Kurulduğundan bu güne Asiaminor ile Türkiye konserleri haricinde Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Macaristan, Yunanistan, Kıbrıs, İspanya ve ABD'deki birçok eyalette konserler verdi.

Jam Sessionlar

Marcus Miller, Bugge Wesseltoft, Joshua Redman, Wynton Marsalis, Christian McBride, Roy Hargrove, Ron Blake, Danilo Perez, Russel Malone, Aydın Esen, Ali Perret, Craig Harris, Fatih Erkoç, Kirk Lightsey, İlhan Erşahin, Okay Temiz, B Sharp Jazz Quartet, Grove Collection, Cladio Roditi, Roberto Gatto, Özay Feht, Lawrence "Butch" Morris, Yıldız İbrahimova, Selçuk Sun, Neşet Ruacan ve daha birçok müzisyen/toplulukla jam sesionlar yaptı.

Kayıt Çalışmaları

Asiaminor ile "Sokak Boyunca", "Longa Nova", "Kedi Rüyası"; Önder Focan ile "Erken" ve "Sekiz"; Tuna Ötenel ile "Sometimes"; Oğuz Büyükberber ile "Velvele", Acid Trippin ile "Midnight Rebels"; Özdemir Erdoğan ile "Unutulmayan Şarkılar"; Derya Köroğlu ile "Musikarium"; Tolga Tüzün ile "Nix"; Ercüment Vural/Pasaporte Latino ile "Latin Türküler"; Cahit Berkay ile "Film Müzikleri 3"; Lifeline ile "Nova Express"; Janet & Jak Esim Ensemble ile "Mira" albümlerinde yer aldı.

Halen "Yahya Dai Quartet" dışında Kamie Erdem "Asiaminor", Aşkın Arsunan "Blue Print Project", Cahit Berkay "Film Müzikleri", Selen Gülün Quartet, Şevket Akıncı "Lifeline", Sibel Gürsoy ve İlker Özalp ile "Kaval Sviri", Ayşe Tütüncü ile "Piyano Perküsyon Projesi" ve "Beck's Big Band" ile müzikal çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynak: http://www.cazci.com